По време на проучванията в местността Таш баир“ археолозите от България и

...
По време на проучванията в местността Таш баир“ археолозите от България и
Коментари Харесай

Археолози откриха нови ценни находки край Новград

По време на изследванията в местността „ Таш хълм “ археолозите от България и Германия се натъкнаха на т. нар. рондел

Изключително сполучливо завърши следващият стадий от разкопките в региона на Новград. Проучванията се организират по линия на българо-германски план още от 2018 година. Всяка година при започване на пролетта и в края на есента в местността „ Таш хълм “ се събират български и немски археолози. В екипа, който изследва археологически обекти в региона, където рекаЯнтра се влива в Дунав, се включват учени от Националния археологически институт на Българска академия на науките и специалисти от университета в немския град Тюбинген. Проектът се финансира главно от Германската изследователска фондация.

„ През тази година изследванията ни бяха съсредоточени на три разнообразни обекта. Първият е ситуиран на огромна повърхност по южния скат на „ Таш хълм “ /сн. 1/. В началото археолозите разкопаха пещи от ранното Средновековие /сн.2/ и складова постройка от същия интервал /8-10 век/. След това доближиха до доста структури от късния неолит и ранния халколит, които съставляват огромни вкопавания /ями/. Изключително сме впечатлени от огромния брой керамични находки, някои от които имат декорация / сн. 3/ “, споделя проф. Свен Конрад, началник на немската група.

По време на изследванията археолозите се натъкнаха на т. нар. рондел. Това е пръстеновидна система, която се състои от два концентрични рова с външен диаметър от към 200 метра. Тези структури са издигнати най-вече през Средната бронзова ера /2000 година прочие Хр./ и евентуално са били предопределени за ритуални дейности. Поредните разкопки бяха ориентирани към изследването на дълбоките изкопи /сн. 4/ В по-късните интервали – през Късната бронзова ера и Късната желязна ера, рововете по всяка евентуално са били употребявани като укрепления. Във вътрешното пространство беше проучено полувкопано жилище и огромна яма от 5 век, което демонстрира потреблението на обекта като място за леговище /рефугиум/ през Късната древност. Проучванията на това място бяха ръководени от доктор Таня Христова. Дейностите получиха финансиране по план към Министерството на културата.

„ И тази година изследванията на Таш хълм способстваха за обогатяване на информацията за тази забележителна централизация от селища и укрепления. Районът е ситуиран на стратегически значимо място, което в предишното е играло ролята и на значим транспортен възел. Резултатите способстват за по-задълбоченото схващане на процесите, свързани с обитаването на региона през другите столетия “, допълва  проф. Конрад. Направените изследвания сочат, че в началото регионът е имал пряк достъп до рекаЯнтра. С течение на годините коритото на реката се реалокира на изток. Вероятно това дружно с рухването на Първото българско царство са част от аргументите, съдействали за прекратяване на заселването на „ Таш хълм “. Новият селищен център се развива от другата страна на устието на Янтра в региона на днешното село Новград.

Ръководителите на археологическите изследвания плануват разкопките в региона на „ Таш хълм “ да продължат напролет като главно ще бъде изследван още един обект.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР